LOKALNE PRODUKTY TRADYCYJNE - Miejsko-Gminny Ośrodek Kultury w Dąbrowie Białostockiej

Idź do spisu treści

Menu główne:

PRODUKT LOKALNY
PRODUKTY WPISANE NA LISTĘ PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
Klinek Dąbrowski
Biały ser twarogowy, przygotowywany z surowego mleka krowiego. Jego tradycyjna receptura i metody wytwarzania mają wpływ na niepowtarzalny smak sera. Delikatny, śmietankowy produkt znajduje szerokie zastosowanie w kuchni. Kto go raz spróbuje nie zapomni już tego smaku. Jest bardzo chętnie kupowany przez osoby, które pamiętają go z dzieciństwa ale także przez innych, którzy jeszcze nie zetknęli się z tym smakiem. Można go znaleźć na rynkach i bazarach w naszym województwie a także u indywidualnych wytwórców. Wytwarzanie serów w gospodarstwach rolnych na naszych terenach ma wielowiekową tradycję, jest naturalną konsekwencją hodowli bydła na soczystych nadbiebrzańskich łąkach i pastwiskach. Specyficzny skład mleka ma wpływ na jakość sera. Sama technika produkcji klinków nie zmieniła się na przestrzeni lat. Proste metody dają w rezultacie znakomity smak jakim charakteryzuje się ten ser. Klinek zdobył I nagrodę w konkursie "Nasze Kulinarne Dziedzictwo" w 2012 r, "Perłę" w 2013 r. Został także wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych.

         
 
Chleb na zakwasie z Sadka
Tradycyjny chleb na zakwasie produkowany z mąki żytniej pochodzącej z własnego gospodarstwa. Wyrasta w tradycyjnej drewnianej dzieży i jest wypiekany w piecu chlebowym opalanym drewnem liściastym. Swój wspaniały smak i aromat uzyskuje poprzez stosowanie tradycyjnych metod produkcji i naturalnych składników. Możemy go znaleźć na rynkach i u indywidualnych producentów. Został wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych.

      

Masło swojskie
Gmina Dąbrowa Białostocka to typowo rolniczy region. Małe gospodarstwa są malowniczo rozrzucone wśród pól i lasów, nastawione na małą produkcję i tradycyjne wyroby. Masło na terenach Gminy Dąbrowa Białostocka  było przygotowywane przez gospodynie domowe od wielu pokoleń. Rozwijała się tu hodowla bydła mlecznego na soczystych, nadbiebrzańskich łąkach a tym samym w gospodarstwach nie brakowało mleka, które wykorzystywano do robienia serów, masła, śmietany. Świeże, czyste powietrze i szczególny klimat miało i ma korzystny wpływ na jakość produktów wytwarzanych w dąbrowskiej gminie. Masło swojskie ma szczególny smak i aromat, powstaje w tradycyjny sposób ze śmietany pozyskanej z mleka od krów pasących się na podlaskich łąkach.
Jest wyrabiane tak samo jak kiedyś, śmietana jest zbierana z mleka i ukwaszana, następnie kwaśna śmietana trafia do drewnianej tłuczki, w której jest ubijana za pomocą drewnianego ubijaka. Cały proces trwa od pół godziny do godziny czasu. Gotowe masło wyjmowane jest do miski i płukane  zimną wodą, woda jest kilka razy zmieniona aby w maśle nie było maślanki. Masło formuje się w osełkę i schładza. Można go posolić lub dodać różne przyprawy. Masło swojskie z naszego terenu cieszy się uznaniem wśród lokalnych mieszkańców, którzy chętnie je kupują jak i wśród turystów odwiedzających nasz region.
      

 
 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego