AKTUALNOSCI - Miejsko-Gminny Ośrodek Kultury w Dąbrowie Białostockiej

Idź do spisu treści

Menu główne:

PRODUKT LOKALNY
DĄBROWSKIE STOWARZYSZENIE PRODUKTU LOKALNEGO
Dnia 20.03.2012r. powstało Dąbrowskie Stowarzyszenie Produktu Lokalnego z siedzibą w Dąbrowie Białostockiej, ul. Solidarności 1. Zrzesza ona osoby, które jak sama nazwa wskazuje wytwarzają produkty lokalne. Znajdziemy producentów różnych serów: żółtych podpuszczkowych i białych tzw. klinków dąbrowskich, tradycyjnych chlebów na zakwasie i różnych słodkości. W swoim składzie mamy też panią dziergającą przepiękne serwety, obrusy i firany, która dodatkowo doskonale zna się na ziołach, panią, która pięknie opisuje jajka i rzeźbiarza, spod którego ręki wychodzą wspaniałe rzeźby. Celem działania stowarzyszenia jest:
- promowanie naszej gminy;
- rozwój obszarów wiejskich;
- identyfikacja, promocja oraz współpraca i wspieranie producentów produktów lokalnych;
- zachowanie i ochrona środowiska naturalnego oraz kulturalnego dziedzictwa regionów;
- tworzenie więzi lokalnych, integrujących społeczeństwo lokalne i regionalne;
- wykorzystywanie naturalnych i kulturalnych zasobów regionów do pozyskiwania dodatkowych źródeł dochodów przez lokalnych mieszkańców.
Szczególną uwagę chcemy zwrócić na promocję klinka dąbrowskiego. Jest to produkt związany z naszym regionem od pokoleń, wytwarzany przez gospodynie. Stowarzyszenie jest otwarte na współpracę z różnymi instytucjami i osobami związanymi z produktem lokalnym.

Zarząd Stowarzyszenia:
Prezes: Marek Raducha.
Wiceprezes: Walentyna Lewicka.
Skarbnik: Anna Murawska.

Adres:
Dąbrowskie Stowarzyszenie Produktu Lokalnego
Ul. Solidarności 1
16-200 Dąbrowa Białostocka
Tel. 511 505 331
WIELKA ORKIESTRA ŚWIĄTECZNEJ POMOCY - 10.01.2016 r.
W niedzielę w dąbrowskim kinie Lotos odbył się 24 Finał WOŚP. Tym razem pieniądze zbierane były na zakup urządzeń medycznych dla oddziałów pediatrycznych oraz zapewnienia godnej opieki medycznej seniorów.  Kolejny raz uczestniczyliśmy w nim przeznaczając do licytacji nasze lokalne produkty: klinki dąbrowskie, sery gałańskie, chleb na zakwasie, marynowane grzyby i kartacze. Nie mogło także zabraknąć rzeźby Ryszarda Myśliwca.

        

Z WILKOWYJ NAD BIEBRZĘ
Latem 2014 roku gościli u nas znani aktorzy z serialu Ranczo - Ewa Kuryło i Piotr Pręgowski. Z ich udziałem powstał film reklamowy promujący ciekawe miejsca i wyjątkowe produkty lokalne z naszego regionu. Nasz klinek dąbrowski i chleb na zakwasie z Sadka znalazły się w tym materiale. Aktorzy byli zauroczeni ciszą, spokojem i starymi drzewami jakie rosną w wiejskich obejściach ale przede wszystkim smakiem regionalnych potraw.
 
Film powstał w ramach projektu Fundacji Biebrzańskiej ze środków Unii Europejskiej
Oś 4 Leader Europa inwestująca w obszary wiejskie
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2014.

WIGILIA EKUMENICZNA W SOKÓŁCE 15.12.2015
 Gościliśmy na Wigilii Ekumenicznej zorganizowanej przez Fundację Sokólski Fundusz Lokalny. Połączona była ona z podsumowaniem programu ,, Działaj Lokalnie". Zebrani goście obejrzeli jasełka w wykonaniu dzieci ze świetlic środowiskowych i seniorów z Uniwersytetu XX wieku, podzielili się opłatkiem i wspólnie zasiedli do wigilijnego stołu.

    

    
MISJA TECHNOLOGICZNO-EKONOMICZNA W WARSZAWIE - 11.12.2015
 Odbyło się kolejne spotkanie w ramach projektu TRADEIT. W Warszawie zebrali się producenci tradycyjnych serów i twarogów z całej Polski, samorządowcy i wybitni eksperci z dziedziny serowarstwa. Dyskutowano nad technologią produkcji zagrodowych serów i twarogów, siecią sprzedaży i promocji, finansowaniem modernizacji oraz bezpieczeństwem produkcji.





ZAPROSZENIE NA KONFERENCJĘ TRADEIT
FOLDER "PRODUKT LOKALNY I RĘKODZIEŁO GMINY DĄBROWA BIAŁOSTOCKA"

NADBIEBRZAŃSKIE SMAKI W OLSZY - 11.10.2015
Uczestniczyliśmy w prezentacji potraw kulinarnych z terenu Górnej Biebrzy, które odbyły się w niedzielę w Olszy. Zgromadziły się tam zespoły z gmin nadbiebrzańskich - Dąbrowy Białostockiej, Lipska, Nowego Dworu, Suchowoli i Sztabina aby zaprezentować swoje lokalne smakołyki. Stoły uginały się pod ciężarem różnych pyszności, można było delektować się daniami mięsnymi, ziemniaczanymi i słodkościami, wszystko przygotowane w tradycyjny sposób i przepięknie udekorowane. Oprócz uczty dla podniebienia można było posłuchać zespołu AdRem i obejrzeć pokazy strażackich umiejętności.

       więcej zdjęć
ZIEMNIACZYSKO W ZUBRZYCY WIELKIEJ - 27.09.2015
Mieliśmy przyjemność uczestniczyć we wspaniałej imprezie w Zubrzycy Wielkiej. Wśród wielu atrakcji zapewnionych przez organizatorów największą popularnością cieszył się konkurs kulinarny na danie z ziemniaków. Zgłoszono do niego aż 43 potrawy. Na stole konkursowym znalazły się kartacze, placki i babki ziemniaczane z różnym nadzieniem, sałatki, pierogi, zupy, rolady i nawet ciastka ziemniaczane. Wszystkie dania były wyśmienite i pięknie udekorowane.

          

      
FESTYN DOBROCZYNNY W SOKÓŁCE - 19.09.2015
Uczestniczyliśmy w Festynie Dobroczynnym w Sokółce i podsumowaniu projektów z "Działaj Lokalnie". Przedstawialiśmy nasz projekt "Bliżej tradycji - poznajemy produkty lokalne naszej Gminy", częstowaliśmy naszymi lokalnymi smakołykami, prezentowaliśmy foldery, które zostały wydane w ramach projektu.

        
DOŻYNKI GMINNE - JAŁÓWKA - 6.09.2015
Dąbrowskie Stowarzyszenie Produktu Lokalnego na Dożynkach w  Jałówce przygotowało poczęstunek ze swoich produktów.   Można było skosztować chleba na zakwasie z masłem, klinka dąbrowskiego i sera gałańskiego. Częstowaliśmy także bigosem, pierogami z mięsem, soczewiakami i babką ziemniaczaną. Na deser przygotowaliśmy różne słodkości - przeważnie serniki z naszym lokalnym przysmakiem,  które rozeszły się w błyskawicznym tempie.

          


MASŁO SWOJSKIE WPISANE NA LISTĘ PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH!


PODSUMOWANIE PROJEKTU
 W Miejsko-Gminnym Ośrodku Kultury odbyło się podsumowanie projektu z ,, Działaj Lokalnie" pt: ,,Bliżej tradycji - poznajemy produkty lokalne naszej Gminy". Uczestniczyli w nim członkowie Stowarzyszenia i zaproszeni goście. Prezentowane były foldery w których znalazły się produkty lokalne dąbrowskiej Gminy i ich wytwórcy. Zostaną one udostępnione mieszkańcom naszej miejscowości i turystom odwiedzającym nasz region. W środku znajdziemy nie tylko produkty wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych jak klinek dąbrowski, chleb na zakwasie z Sadka i masło swojskie ale także inne smakołyki i rękodzieło. Dowiemy się gdzie można zaopatrzyć się w tradycyjne pisanki wykonywane techniką batikową, ręcznie dziergane serwety i obrusy, rzeźby, zioła, obrazy i grafiki.  Podczas spotkania prezentowane były prace dzieci uczestniczących w konkursach i zdjęcia z warsztatów kulinarnych. Podsumowanie zakończyło się poczęstunkiem, na stole nie mogło zabraknąć serów, chleba i różnych słodkości.
        

        
KONKURSY KULINARNE DLA DZIECI I MŁODZIEŻY
Odbyły się kolejne zajęcia dla dzieci i młodzieży w ramach projektu "Działaj Lokalnie" realizowanego przez Dąbrowskie Stowarzyszenie Produktu Lokalnego.
Tym razem dzieci musiały wykazać się zdolnościami plastycznymi i narysować jak wyobrażają sobie wieś i produkty z nią związane. Byliśmy zaskoczeni wysokim poziomem otrzymanych prac, dzieci przedstawiły na nich bardzo realnie środowisko wiejskie. Miały również za zadanie przygotować samodzielnie kanapki z otrzymanych produktów. Na talerzach znalazły sie bardzo ciekawe kompozycje z wędlin, serów oraz warzyw ozdobione różnymi sosami.
Zaskoczyło nas, a zarazem wzruszyło to, że dzieci doskonale znają nasze produkty lokalne. Wiedzą skąd bierze się mleko, z którego powstaje serek, śmietana czy masło, z czego wypieka się chleb. Znakomicie odnajdują się również w kuchni, co pokazały podczas warsztatów kulinarnych.
Podsumowanie konkursów odbyło się 3 sierpnia o godzinie 11:00 podczas pikniku rodzinnego na skwerze przed Domem Kultury.

Galeria zdjęć z warsztatów dostępna po kliknięciu na zdjęcie

WARSZTATY KULINARNE DLA DZIECI - 07.07.2015
Dąbrowskie Stowarzyszenie Produktu Lokalnego realizuje projekt z „Działaj Lokalnie” pt. „Bliżej tradycji – poznajemy produkty tradycyjne naszej gminy” w ramach Programu Pol­sko-Amerykańskiego Fundacji Wolności realizowanego przez Akademię Rozwoju Fi­lantropii w Polsce i Fun­dację „Sokólski Fundusz Lokalny” z udziałem Samorządów czterech gmin.
Odbyły się pierwsze warsztaty kulinarne przeznaczone dla dzieci i młodzieży. Do tej pory organizo­waliśmy je dla doro­słych, ale teraz chcieliśmy poszerzyć nasze działa­nia. Młodzi ludzie bardzo chętnie uczestniczyli w warsztatach i udzielali się w pracach kuchennych. Razem przygotowy­waliśmy nale­śniki z serem, racuchy drożdżowe z jabłkami i placuszki z serem. Ogromną atrakcją było ubijanie masła w drewnianej tłuczce,  wszy­scy z zapałem ubijali śmietanę aż powstało masło. Na koniec dzieci ze smakiem zjadły przygoto­wane przez siebie smako­łyki.
Poprzez nasz projekt chcemy młodemu pokoleniu pokazać i uświadomić wartości kontynuowania naszych tradycji. Chcemy powrócić do naszych korzeni poprzez przypomnienie starych przepi­sów, wspólne przygotowywanie potraw i ręko­dzieła. Mamy nadzieję, że rozwiniemy w mło­dych ludziach pamięć o tym co minęło, aby żyjąc teraźniejszością nie zapo­mnieli o przeszłości i mieli szacunek do hi­storii naszego regionu. Po­siadamy wiele perełek kulinarnych, produk­tów, które mają wiekową tradycję i są na naszym tere­nie wytwa­rzane od pokoleń. Następnym krokiem pro­jektu będzie kon­kurs kulinarny dla dzieci i młodzieży. Jesteśmy rów­nież w trakcie zbierania materiałów do folderu o naszych produktach lokalnych, który będzie podsumowaniem pro­jektu.
Dziękujemy Dyrektorowi Liceum Ogólnokształcącego w Dąbrowie Białostockiej Jarosławowi Budnikowi za udostęp­nienie kuchni na warsztaty oraz Paniom Marcie Mandziej i Taisie Kozłowskiej za pomoc w warsztatach.

        
KONFERENCJA W POZNANIU - 18-19.06.2015
W Poznaniu w ramach projektu TRADEIT odbyła się Europejska Konferencja Tradycyjnych  Produktów Mleczarskich. Uczestniczyli w niej wytwórcy tradycyjnych produktów mleczarskich z Portugalii,Hiszpanii, Włoch, Irlandii, Wielkiej Brytanii, Holandii, Niemiec i Polski. Spotkanie umożliwiło wymianę doświadczeń między producentami z różnych państw, rozmowy z przedsiębiorstwami produkującymi linie technologiczne dla sektora mleczarskiego  oraz fachowcami z różnych branż.

    
DNI ORZYSZA- 19.06.2015
Dzięki uprzejmości Urzędu Miejskiego w Sokółce i Pani Burmistrz Ewy Kulikowskiej uczestniczyliśmy w obchodach Dni Orzysza. Prezentowaliśmy nasze lokalne produkty - klinek dąbrowski, ser gałański i chleb na zakwasie. Wzbudziły one ogromne zainteresowanie mieszkańców Orzysza i wszystkim smakowały.
 
Zdjęcia Dorota Biziuk

      

      
DNI SOKÓŁKI - 13.06.2015
W sobotę w ramach Dni Sokółki na placu przed kinem Sokół odbył się Jarmark Świętego Antoniego. Uczestniczyliśmy w nim prezentując nasze lokalne smakołyki : klinki dąbrowskie, sery gałańskie, chleb na zakwasie, masło swojskie. Jarmark zgromadził wielu wystawców produktów żywnościowych, rękodzieła, wyrobów z gliny, wikliny. Najciekawszą częścią tego dnia była impreza pt. "Różnorodność kulinarna i kulturowa Podlasia". Na scenie prezentowały się zespoły poszczególnych kultur a na stoisku przygotowywano tradycyjne potrawy tej kultury. Nam w udziale przypadła prezentacja kuchni białoruskiej. Przygotowaliśmy kapuśniak z mięsem i ziemniakami, bliny (racuchy) i blińczyki (naleśniki) z twarogiem, oprócz tego częstowaliśmy publiczność naszym klinkiem dąbrowskim i chlebem z masłem swojskim.
 
Zdjęcia Piotr Biziuk

          
DZIAŁAJ LOKALNIE IX - 2015
Już po raz 12 zostały rozdane granty w programie Działaj Lokalnie 2015. Będziemy realizować projekt pt. Bliżej tradycji - poznajemy produkty tradycyjne naszej gminy, w ramach którego zostanie wydany folder z produktami regionalnymi, zorganizowane zostaną warsztaty i konkursy kulinarne. Szczególnie zależy nam na pokazaniu dzieciom i młodzieży naszych bogatych tradycji kulinarnych i zapoznanie ich z naszymi lokalnymi produktami.
Wręczenia certyfikatów dokonała Koordynator DL Pani Maria Talarczyk i Burmistrz Dąbrowy Białostockiej Pan Romuald Gromacki.
 
Zdjęcia Andrzej Karwowski

      
BIEBRZAŃSKIE TARGI TWÓRCZOŚCI I SZTUKI LUDOWEJ "STO POMYSŁÓW DLA BIEBRZY"- 02.05.2015
W sobotę 2 maja przy siedzibie Parku Narodowego w Osowcu - Twierdzy odbyły się Biebrzańskie Targi Twórczości i Sztuki Ludowej  "Sto pomysłów dla Biebrzy". Zgromadziły one ponad 80 wystawców. Odwiedzający mogli zaopatrzyć się w tradycyjne produkty spożywcze: sery, chleby, wędliny a także rzeźby, obrazy, wyroby z wikliny i gliniane naczynia. Chętni mogli również obejrzeć wystawy fotografii, filmy i posłuchać interesujących wykładów. Czas umilały występy zespołów wokalnych i solistów.

Zdjęcia
        
DZIEŃ ZIEMI NA POLACH MOKOTOWSKICH - 26.04.2015
Nasze Stowarzyszenie dzięki Fundacji Biebrzańskiej uczestniczyło w Festynie Dnia Ziemi na Polach Mokotowskich. Prezentowaliśmy nasze lokalne produkty na ,, Stole Darów Ziemi ". Nie mogło tam zabraknąć klinków dąbrowskich, serów gałańskich, chleba na zakwasie, masła i ziół.

Zdjęcia
          
TARGI EKONOMII SPOŁECZNEJ W SOÓŁKCE - 25.04.2015 r
W sobotę w Sokółce na placu przed kinem Sokół odbyły się Targi Ekonomii Społecznej. Organizatorem Targów była Agencja Rozwoju Regionalnego ,, ARES " S.A. Mogły w nich uczestniczyć podmioty ekonomii społecznej z terenu powiatu sokólskiego - stowarzyszenia, fundacje, warsztaty terapii zajęciowej. W programie Targów znalazły się prezentacje organizacji, konkursy z nagrodami, wystepy zespołów i solistów.
Uczestniczyliśmy w Targach promując nasze lokalne produkty - klinki dąbrowskie, sery gałański, chleb na zakwasie, które cieszyły się ogromnym zainteresowaniem. Zorganizowaliśmy również pokaz ubijania masła, przyciągając chętnych do spróbowania świeżego masła wyjętego prosto z drewnianej tłuczki.

Zdjęcia
          
BAL DOBROCZYNNY 12.02.2015
Uczestniczyliśmy w XXVII Balu Dobroczynnym organizowanym przez Fundację Sokólski Fundusz Lokalny.
Dochód z Balu oraz licznych aukcji i licytacji zasili program stypendialny ,,Prymus" oraz program ,,Działaj lokalnie".

Zdjęcia
      
WIELKA ORKIESTRA ŚWIĄTECZNEJ POMOCY 11.01.2015
Uczestniczyliśmy w 23 Finale Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy. W tym roku pieniądze były zbierane na podtrzymanie wysokich standardów leczenia dzieci na oddziałach pediatrycznych i onkologicznych oraz godną opiekę medyczną seniorów.
Przekazaliśmy do licytacji nasze produkty - klinki dąbrowskie, sery gałańskie, chleb na zakwasie oraz pisanki. Nie zabrakło chętnych do spróbowania naszych wyrobów, a tym samym finansowego zasilenia Wielkiej Orkiestry.

Zdjęcia
  
SZKOLENIE LOGISTYCZNE W GONIĄDZU Z PROJEKTU TRADEIT 29.10.2014
Uczestniczyliśmy w kolejnym szkoleniu w ramach projektu TRADEIT. Miało ono na celu przybliżenia zagadnień związanych z zarządzaniem łańcuchem dostaw i siecią dystrybucji dla producentów zajmujących się wyrobem żywności na małą skalę. Kolejnym krokiem będzie konkretna pomoc skierowana do producentów klinka dąbrowskiego.

Zdjęcia (kliknij na pierwsze zdjęcie, by uruchomić galerię)
      
PRZETWÓRSTWO NA POZIOMIE GOSPODARSTWA ROLNEGO - 6-7.10.2014
Uczestniczylismy w szkoleniu w Radomiu na temat przetwórstwa na poziomie gospodarstwa rolnego. Tematem szkolenia była sprzedaż surowców i żywności przetworzonej z gospodarstwa, znakowanie produktów żywnościowych, możliwości pozyskania środków na wsparcie działalności przetwórczej,dystrybucji i promocji. Uczestnicy szkolenia oprócz wiedzy teoretycznej wzięli udział w produkcji soku naturalnego, kiełbasy i sera twardego.

Zdjęcia (kliknij na pierwsze zdjęcie, by uruchomić galerię)
        
WYJAZD STUDYJNY DLA PRODUCENTÓW SERA I WIN Z WOJEWÓDZTWA PODLASKIEGO DO GRUZJI
W dniach 23 - 29 listopada 2014 roku uczestniczyliśmy w wyjeździe studyjnym do Gruzji. Spotkaliśmy się w Tbilisi z przedstawicielami Ministerstwa Rolnictwa Gruzji i SEMA. Omawiano przyszłą współpracę i dzielono się doświadczeniami w zakresie produktów lokalnych. Polska delegacja spotkała się także z producentami serów i win gruzińskich, zwiedzano winnicę i serowarnie a także zabytki Tbilisi. 

Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Pomocy Technicznej Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007 - 2013. 
Operacja realizowana przez Sekretariat Regionalny Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich w województwie podlaskim.

Zdjęcia (kliknij na pierwsze zdjęcie, by uruchomić galerię)
                      
FESTYN DOBROCZYNNY W SOKÓŁCE - 20.09.2014 r.
W sobotę 20 września na zaproszenie Pani Marii Talarczyk - Prezes Sokólskiego Funduszu Lokalnego uczestniczyłysmy w Festynie Dobroczynnym w Sokółce. Promowałyśmy naszą Gminę i lokalne produkty. Na naszym stoisku można było znaleźć klinki dąbrowskie, sery gałańskie, chleb na zakwasie, zioła i rękodzieło. Można było posłuchać dziecięcych i młodzieżowych zespołów, wziąć udział w loterii i spróbować różnych słodkości. Dochód z imprezy zasili Fundusz Stypendialny i Program Działaj Lokalnie.

Zdjęcia (kliknij na pierwsze zdjęcie, by uruchomić galerię)
    
PODLASIE ZIOŁAMI PACHNĄCE - DOŻYNKI WOJEWÓDZKIE W MUZEUM WSI W JUROWCACH - 14 09 2014r
W niedzielę 14 września gościliśmy na Dożynkach Wojewódzkich w Muzeum Wsi w Jurowcach. Prezentowane były nasze lokalne produkty żywnościowe i rękodzieło. Na terenie skansenu można było posłuchać ludowych zespołów, poznać zwyczaje związane ze żniwami czy spróbować pysznych potraw serwowanych na stoiskach degustacyjnych.

Zdjęcia

DOŻYNKI POWIATOWO-GMINNE - KAMIENNA STARA - 7.09.2014
W niedzielę 7 września odbyły się w Kamiennej Starej Powiatowo - Gminne Dożynki. Uroczystość rozpoczęła się Mszą Świętą w Kościółku pw. Świętej Anny w Kamiennej, później ceremonia dożynkowa przeniosła się na plac przykościelny. Uczestniczyłyśmy w Dożynkach prezentując nasze lokalne produkty. Na naszym pięknie przystrojonym stoisku częstowałyśmy gości dożynkowych chlebem ze swojskim masłem, smalczykiem i twarożkiem, można było również spróbować wędlin, babki ziemniaczanej i pierogów oraz przetworów warzywnych. Na deser przygotowałyśmy różne ciasta, które błyskawicznie zniknęły z talerzy. Mamy nadzieję, że nasze przysmaki wszystkim smakowały.

Zdjęcia (kliknij na pierwsze zdjęcie, by uruchomić galerię)
        
SZKOLENIE - BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOŚCI - 04.09.2014
4 września w Goniądzu odbyło się kolejne szkolenie z projektu Tradeit dotyczące bezpieczeństwa żywności i zarządzania jakością w małych tradycyjnych zakładach przetwórczych sektora spożywczego.

Zdjęcia (kliknij na pierwsze zdjęcie, by uruchomić galerię)
    
NASZE KULINARNE DZIEDZICTWO - SMAKI REGIONÓW - 20.08.2014
Białostocka kawiarnia ,,Elida" zgromadziła kolejny raz uczestników konkursu kulinarnego. Organizatorem przedsięwzięcia jest Marszałek Województwa Podlaskiego, Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego i Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie. W tym roku do konkursu została zgłoszona rekordowa ilość produktów bo - aż 120. Oczywiście my również uczestniczyliśmy w Smakach Regionów promując nasze sery. Udało nam się zdobyć specjalną nagrodę Marszałka za twarogi i sery domowe w kategorii ,,Od pola do stołu". Dowodzi to, że nasze sery nie mają sobie równych i doskonale reprezentują nasz region.

Zdjęcia (kliknij na pierwsze zdjęcie, by uruchomić galerię)
      
III JARMARK DĄBROWSKI 15.08.2014
Tegoroczny Jarmark zgromadził tłumy, odwiedzili go nie tylko mieszkańcy naszego miasta ale i liczni goście. Jak co roku przygotowałyśmy różne smakołyki, można było popatrzeć jak powstają naleśniki czy rogaliki, spróbować swoich sił w ubijaniu masła a póżniej delektować się ich smakiem. Miłośniki tradycyjnej żywności mogli kupić klinki dąbrowskie, sery gałańskie, chleb na zakwasie i różne słodkości.

Zdjęcia (kliknij na pierwsze zdjęcie, by uruchomić galerię)
      
PIKNIK W KURIANCE 24.07.2014
Zostalismy zaproszeni na Piknik w Kuriance w ramach międzynarodowego projektu "Culinary Bridges Across Europe". Mieliśmy okazję posmakować różnych potraw z Cypru, Grecji, Włoch i Niemiec a także zaprezentować nasze regionalne smakołyki - klinki dąbrowskie, sery gałańskie, chleb na zakwasie.

Zdjęcia (kliknij na pierwsze zdjęcie, by uruchomić galerię)
        
TARGI AGROEKOTURYSTYCZNE W AUGUSTOWIE
W niedzielę 20 lipca gościliśmy na Targach w Augustowie.

Zdjęcia
  
WIZYTA AKTORÓW Z "RANCZA" NA PODLASIU
W niedzielę gościliśmy u siebie aktorów z serialu Ranczo - Piotra Pręgowskiego i Ewę Kuryło. Dzięki Fundacji Biebrzańskiej powstanie cykl filmów pokazujących nasze lokalne smaki i walory turystyczne. Aktorzy przyglądali się produkcji klinka dąbrowskiego i chleba na zakwasie z Sadka oraz delektowali się naszymi wyrobami, chwaląc je za smak i jakość.

Zdjęcia (kliknij na pierwsze zdjęcie, by uruchomić galerię)
        
CHLEB NA ZAKWASIE Z SADKA KOLEJNYM PRODUKTEM WPISANYM NA LISTĘ PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH


KLINEK DĄBROWSKI DOCENIONY NA "SMAKACH PODLASIA"
W konkursie kulinarnym "Smaki Podlasia" klinek dąbrowski zdobył nagrodę w kategorii - przystawka. Nagrodzona została również galaretka z malin, która idealnie smakuje z serkiem.

W niedzielę (06.07.2014) na terenie Białostockiego Muzeum Wsi odbyła się impreza plenerowa - "Smaki Podlasia". Główny cel festynu to promocja kultury ludowej Podlasia i związanych z nią tradycji kulinarnych. Odbyła się również V edycja konkursu - "Smaki Podlasia", który ma na celu promocję lokalnych potraw z województwa podlaskiego i zachowanie tradycji kuchni podlaskiej. Odwiedzający imprezę mogli zaopatrzyć się w tradycyjne smakołyki, spróbować wyrobów wykonanych przez Panie z Kół Gospodyń Wiejskich i posłuchać ludowych zespołów.

Zdjęcia (kliknij na pierwsze zdjęcie, by uruchomić galerię)
    
SPOTKANIE W RAMACH PROJEKTU TRADEIT 24.06.2014
We wtorek 24 czerwca odbyło się kolejne spotkanie Producentów Tradycyjnych Wyrobów Mleczarskich w ramach projektu TRADEIT. Gościliśmy w Ośrodku Wypoczynkowym ,,Bartlowizna" w Goniądzu. Spotkaliśmy się z dr. Katarzyną Halbert, która reprezentuje kierownictwo projektu Komisji Europejskiej 7PR TRADEIT. Prezentowaliśmy swoje wyroby i dyskutowaliśmy o naszych potrzebach i barierach w produkcji.

Zdjęcia
  
XIX DNI DĄBROWY BIAŁOSTOCKIEJ
31 maja - 2 czerwca odbyły się XIX Dni Dąbrowy Białostockiej. Panie ze Stowarzyszenia prezentowały swoje wyroby na stoisku i brały udział w konkursach kulinarnych. W konkursie na ,,Najsmaczniejszy ser klinek" II miejsce zajęła Karolina Strójkowska, III miejsce Danuta Haraszkiewicz. W ,,Serowych słodkościach" triumfowała Anna Murawska zajmując I miejsce za ,,Serową zebrę" i Danuta Haraszkiewicz za "Zdrowotny twarożek z przetartą cebulą". Swoimi zdolnościami poetyckimi popisała się Danuta Haraszkiewicz i za wiersz w konkursie "Strofy o serze" otrzymała III miejsce. Gratulujemy Paniom i życzymy dalszych sukcesów.

Zdjęcia (kliknij na pierwsze zdjęcie, by uruchomić galerię)
      
PODLASKA MARKA ROKU
W piątek 9 maja w Operze i Filharmonii Podlaskiej - Europejskim Centrum Sztuki odbyła się Gala Finałowa wieńcząca konkurs Podlaska Marka Roku 2013. Jest to jeden z najstarszych i najbardziej prestiżowych plebiscytów odbywających się na terenie regionu. Była to już dziesiąta jubileuszowa edycja konkursu organizowanego przez Marszałka Województwa Podlaskiego. Do udziału w tegorocznej edycji zakwalifikowanych zostało 89 produktów- wśród których znalazł się Klinek Dąbrowski. Wyniki konkursu zostały ogłoszone podczas uroczystej Gali Finałowej, którą poprowadzili Zbigniew Zamachowski i Wojciech Malajkat. Gwiazdą wieczoru była Grupa MoCarta, która wystąpiła w spektaklu ,,Zamach na MoCarta". Nie udało nam się dojść do finału ale samo uczestnictwo w konkursie, zgłoszenie naszego klinka przez Członków Kapituły do tego niego było dla nas ogromnym wyróżnieniem.

Zdjęcia 
  
SPOTKANIE W RAMACH PROJEKTU TRADEIT 29.04.2014
Odbyło się kolejne spotkanie z koordynatorem projektu TRADEIT Panem Andrzejem Fetlińskim. W projekcie mogą uczestniczyć wytwórcy, których produkt znajduje się na Liście Produktów Tradycyjnych. Założeniem projektu jest wszechstronna pomoc począwszy od szkoleń skończywszy na wyborze dofinansowania przy budowie serowarni.

Zdjęcia (kliknij na pierwsze zdjęcie, by uruchomić galerię)
    
Światowy dzień Ziemi na Polach Mokotowskich 27.04.2014
Dzięki uprzejmości Fundacji Biebrzańskiej uczestniczyliśmy w festynie z okazji Światowego Dnia Ziemi na Polach Mokotowskich w Warszawie. Swoje produkty prezentowaliśmy na Stole Darów Ziemi - znalazły się na nim tradycyjne i ekologiczne wyroby w formie ekspozycji połączonej ze sprzedażą. Stół Darów Ziemi został przygotowany przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego i Społeczny Instytut Ekologiczny.

Zdjęcia (kliknij na pierwsze zdjęcie, by uruchomić galerię)
              
Jarmark wielkanocny w Białymstoku
W niedzielę 6 kwietnia w Białymstoku na Rynku Kościuszki przed Ratuszem odbył się 23 Jarmark Wielkanocny. Uczestniczyli w nim zaproszeni przez Dział Etnografii z Białostockiego Muzeum wytwórcy z Polski, Litwy i Białorusi. Prezentowane było rękodzieło - pisanki, palmy wielkanocne, koszyczki na święconkę i rzeźby oraz tradycyjne produkty spożywcze - sery, chleby, wędliny i ciasta. Panie z Dąbrowskiego Stowarzyszenia Produktu Lokalnego uczestniczyły w Jarmarku promując naszą Gminę i Stowarzyszenie. Na naszym stoisku można było znaleźć klinki dąbrowskie, sery gałańskie, tradycyjny chleb na zakwasie i przepiękne pisanki. Największą popularnością cieszyły się klinki dąbrowskie, których smak zachwycił Białostoczan.

Zdjęcia (kliknij na pierwsze zdjęcie, by uruchomić galerię)
      
Świąteczne pokazy
1-3 kwietnia 2014 roku w Domu Kultury odbyły się warsztaty i pokazy pisankarskie oraz robienia palemek i ozdób wielkanocnych. Jedną z prowadzących była Pani Danuta Haraszkiewicz. Pani Danusia jest utalentowaną pisankarką, kontynuuje tradycje rodzinne i wprowadza dzieci i młodzież w trudną sztukę zdobienia jaj. Przekazuje im swoją wiedzę i umiejętności pisankarskie, dba aby ta piękna tradycja nie została zapomniana. Pisanki Pani Danusi cieszą się uznaniem wśród klientów i znawców tej trudnej sztuki. Jajka są opisywane metodą batikową czyli potrzebna jest do tego szpilka i rozgrzany wosk, który nanosi się na jajka. Motywy, które najczęściej pojawiają się na pisankach to słoneczka, kłosy, gałązki i dzieraszki.

Zdjęcia (kliknij na pierwsze zdjęcie, by uruchomić galerię)
    
Klinek Dąbrowski na krajowej Liście Produktów Tradycyjnych! (27.02.2014)
Lista Produktów Tradycyjnych służy promocji produktów posiadających wyjątkowe cechy i właściwości wynikające ze stosowania tradycyjnych metod produkcji. Za tradycyjne uważa się metody wykorzystywane od co najmniej 25 lat.
Lista pozwala na rozpowszechnianie informacji o danym wyrobie i jest dla konsumenta gwarancją, iż produkt jest unikalny, a jego jakość wynika z tradycyjnego sposobu wytwarzania. Taki produkt stanowi także element tożsamości społeczności lokalnej i należy do dziedzictwa kulturowego regionu, z którego pochodzi.
Klinek jest pierwszym produktem z Gminy Dąbrowa Białostocka, który się znalazł na Liście.


Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy (12.01.2014)
Dąbrowskie Stowarzyszenie Produktu Lokalnego uczestniczyło w Wielkiej Orkiestrze Świątecznej Pomocy przekazując do licytacji swoje produkty. Były to: klinki dąbrowskie, sery gałańskie, chleby, rzeźba, serwety i pisanki.


Folder "Rękodzieło i produkt lokalny Ziemi Dąbrowskiej"
W 2012 roku przygotowano folder "Rękodziało i produkt lokalny Ziemi Dąbrowskiej". Zamieszczono w nim syntetyczną informację dotyczącą twórców i producentów tradycyjnych wyrobow kulinarnych oraz mapę przedstawiającą proponowany przebieg Szlaku Rękodzieła i Produktów Lokalnych.

Publikacja miała formę kalendarza na 2013 r., jednak informacje w niej zawarte i dane kontaktowe wciąż pozostają aktualne.

  
Udział w międzynarodowym projekcie TRADEIT (11.12.2013)
11 grudnia 2013 r. w Urzędzie Miejskim w Dąbrowie Białostockiej odbyło się spotkanie informacyjne na temat realizacji unijnego projektu TRADEIT. Projekt będzie realizowany w 8 krajach Unii Europejskiej, w tym w Polsce, m.in. w województwie podlaskim, w latach 2014-2017. Celem projektu jest wszechstronna pomoc małym wytwórcom tradycyjnej żywności mleczarskiej, mięsnej i piekarniczej.

  
  
Wojewódzka Olimpiada Aktywności Wiejskiej (09.12.2013)
Konkurs miał na celu pobudzenie aktywności mieszkańców wsi oraz ich zaangażowanie na rzecz podejmowania przedsięwzięć. Warunkiem uczestnictwa było prowadzenie działalności na rzecz swojego otoczenia i podejmowanie aktywizacji społeczności. Można było wykazać się w kilku kategoriach definiujących obszar działania.

Zdjęcia (kliknij na pierwsze zdjęcie, by uruchomić galerię)
    
Klinek dąbrowski w TVP
W niedzielny poranek 29 września 2013 r. przedstawiciele gminy Dąbrowa Białostocka: Halina Raducha – przewodnicząca Dąbrowskiego Stowarzyszenia Produktu Lokalnego i burmistrz Dąbrowy Białostockiej Tadeusz Ciszkowski, gościli w Programie Pierwszym Telewizji Polskiej w rolniczym programie ,,Tydzień”. Gościem programu była również pani Izabella Byszewska – prezes Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego. Rozmowa w studio dotyczyła produktów tradycyjnych i ich znaczenia dla konsumentów. Widzowie mieli okazję usłyszeć o Dąbrowskim Stowarzyszeniu Produktu Lokalnego i rekordowym klinku. Prezentowane były także dąbrowskie produkty lokalne.

Zdjęcia (kliknij na pierwsze zdjęcie, by uruchomić galerię)
    
Perła dla klinka
22 września 2013 r. na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich odbyła się gala wręczenia Pereł za produkty lokalne i regionalne w ramach konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – SMAKI REGIONÓW” zorganizowanego przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego. Perły wręczała prezes Izby oraz Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Z województwa podlaskiego Perły otrzymały trzy osoby, a wśród nich pani Halina Raducha z Ostrowia kolonii za klinek twarogowy – Klinek Dąbrowski Smaczny.

Zdjęcia (kliknij na pierwsze zdjęcie, by uruchomić galerię)
      
Rekordowe dożynki
Rekordowy klinek twarogowy – Klinek Dąbrowski Smaczny. Klinek twarogowy przygotowany na Dożynki Powiatowe 2013 8 września 2013 r. ważył 61,8 kg. Na jego wykonanie zużyto 400 l mleka. Został wykonany przez członkinie Dąbrowskiego Stowarzyszenia Produktu Lokalnego: Halinę Raducha, Danutę Haraszkiewicz, Dorotę Karolczuk, Walentynę Lewicką, Karolinę Strójkowską.



Rekordowy sękacz – został upieczony sękacz o wadze 38 kg i długości 184 cm, na wyprodukowanie którego zużyto: 500 jaj, 16 kg mąki, 8 kg cukru, 8 litrów śmietany, wanilia, 8 cytryn, 9,6 kg masła. Po zmierzeniu i zważeniu sękacz został rozdzielony pomiędzy uczestników dożynek. Sękacz został upieczony przez Jana Kułaka z rodziną, którzy w miejscowości Hamulka prowadzą gospodarstwo agroturystyczne „Chata za wsią”.


Wyróżnienie dla Klinka Dąbrowskiego
22 sierpnia 2013 r. w Białymstoku Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego zorganizowała konkurs „Nasze kulinarne dziedzictwo – Smaki Regionów”. W konkursie wzięło udział kilkadziesiąt wyrobów kulinarnych z całego Podlasia. Stawką było uzyskanie nominacji na targi Polagra Food w Poznaniu, gdzie będą przyznawane najlepszym produktom tytuły: „Perła 2013”. W konkursie olbrzymi sukces odniósł klinek twarogowy dąbrowski przygotowany przez panią Halinę Raducha z Ostrowia kolonii uzyskując nominację do poznańskiej nagrody. Życzymy Pani Halinie uzyskania „Perły 2013”.


II Jarmark Dąbrowski
Uczestniczyliśmy w II Jarmarku Dąbrowskim. Przygotowaliśmy pokazy i warsztaty kulinarne oraz prezentowaliśmy swoje produkty. Można było wziąć udział w przygotowaniu naleśników, pierogów, ubić własnoręcznie masło czy usmażyć pączki serowe. Dania były przygotowywane na żywo i serwowane odwiedzającym Jarmark. Zainteresowani rzeźbieniem czy pisankarstwem mogli spróbować swoich sił i wziąć do ręki dłuto albo opisać jajko. Chętni mogli również zaopatrzyć się w produkty spożywcze: klinki dąbrowskie, sery gałańskie, chleby na zakwasie, masło i inne smakołyki przygotowane przez Panie ze Stowarzyszenia. Miłośnicy rękodzieła mogli wybierać wśród ręcznie robionych serwet, firan, obrusów.

Zdjęcia (kliknij na pierwsze zdjęcie, by uruchomić galerię)
      
V Targi AgroEkoTurystyczne
W dniach 20-21 lipca 2013 r. w Augustowie odbyły się V Targi AgroEkoTurystyczne. Organizatorem targów był Marszałek Województwa Podlaskiego, Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie, Burmistrz Miasta Augustów i Augustowsko- Podlaskie Stowarzyszenie Eko-Rolników.
Była to znakomita okazja do prezentacji lokalnych i regionalnych potraw przyrządzonych tradycyjnym sposobem, bez dodatku konserwantów, rękodzieła oraz promocja podlaskich gospodarstw agroturystycznych. Smakosze mogli tu znaleźć sery podpuszczkowe, chleby na zakwasie, różne wędliny, ciasta i wiele innych smakołyków. Można także było zaopatrzyć się w gliniane naczynia, kosze wiklinowe, serwety i różne ozdoby. Targom towarzyszyły występy zespołów i kapel oraz liczne konkursy dla dzieci i dorosłych.
Panie z Dąbrowskiego Stowarzyszenia Produktu Lokalnego w Dąbrowie Białostockiej uczestniczyły w Targach prezentując swoje wyroby i promując naszą gminę. Na dąbrowskim stoisku można było kupić sery gałańskie i twarogowe, chleb na zakwasie, babę i kiszkę ziemniaczaną, zioła i serwety. Pięknie przystrojone stoisko zyskało uznanie w oczach jury i w konkursie na ,,Najciekawszą prezentację stoiska" i zajęło II miejsce oraz wyróżnienie.

Zdjęcia (kliknij na pierwsze zdjęcie, by uruchomić galerię)
    
Warsztaty i pokazy kulinarne
W niedzielę 2 czerwca w ramach Dni Dąbrowy na stadionie miejskim odbyły się pokazy i warsztaty kulinarne oraz rękodzieła ludowego Dąbrowskiego Stowarzyszenia Produktu Lokalnego. Można było zobaczyć jak powstaje klinek dąbrowski, ser gałański, pomóc przy wypieku tradycyjnego chleba i tarkowaniu ziemniaków na babę ziemniaczaną. Bardziej wtajemniczeni mogli spróbować swoich sił w ubijaniu masła, rzeźbieniu czy opisywaniu jaj. Panie koronczarki zdradzały widzom tajniki dziergania koronek, haftów czy serwetek.
Największym zainteresowaniem cieszyły się degustacje regionalnych produktów. Wspaniałe zapachy kusiły a sery, ciasta i inne smakołyki szybko znikały ze stołów.
Warsztaty i pokazy zostały sfinansowane ze środków Programu Operacyjnego Fundusz Inicjatyw Obywatelskich w Komponencie Regionalnym: ,,Działajmy lokalnie - efektywne organizacje w województwie podlaskim". 

Zdjęcia (kliknij na pierwsze zdjęcie, by uruchomić galerię)
      
Spotkanie producentów z restauratorami
07.11.2012 r. w Wojewódzkim Ośrodku Animacji Kultury ,,Spodki'' odbyło się spotkanie producentów lokalnych produktów z podlaskimi restauratorami i szefami kuchni. Było to możliwe w ramach wspólnego projektu Europejskiego Funduszu Rozwoju Wsi Polskiej, Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego oraz Slow Food Youth pt:,, Żywność wysokiej jakości. Krótsza droga od producenta do konsumenta''. To już 12 ze spotkań organizowanych w całej Polsce. Jego celem jest zapoznanie podlaskich restauratorów z producentami i najlepszymi lokalnymi produktami oraz promowanie tych specjałów i ich dostępność w restauracjach. Swoją obecnością spotkanie zaszczycili: Pani Ewa Kulikowska - Dyrektor Departamentu Rolnictwa i Obszarów Wiejskich Urzędu Marszałkowskiego i Pan Jan Zalewski - Dyrektor Podlaskiego Oddziału Doradztwa Rolniczego. Obiecali oni utworzenie strony internetowej dla lokalnych producentów i ich produktów oraz wytyczenie szlaku produktów. O korzyściach płynących ze współpracy przekonywała również Pani Izabella Byszewska Prezes Zarządu PIPRiL i koordynator projektu Pani Zofia Winawer. Moderatorem spotkania był Pan Marcin Budynek szef kuchni hotelu ,,Warszawa'' w Augustowie i właściciel Akademii Kulinarnej, który sam korzysta z produktów lokalnych i współpracuje z producentami. Także inni restauratorzy obecni na spotkaniu byli zainteresowani ewentualną współpracą z wytwórcami. Dąbrowskie Stowarzyszenie Produktu Lokalnego zaprezentowało nasz produkt lokalny, czyli klinek dąbrowski, który wzbudził uznanie i zainteresowanie ewentualnych nabywców. Nawiązaliśmy pierwsze kontakty, które w przyszłości być może zaowocują współpracą. I tu ukłon w stronę naszych rodzimych restauratorów, aby zauważyli lokalnych producentów i ich produkty.


Otwarcie stoisk handlowo-promocyjnych
24 października 2012 r. odbyło się uroczyste otwarcie dwóch stoisk handlowo-promocyjnych przy ul. Wesołej. Obiekty zostały wykonane z drewna, ze zdobieniami w stylu dawnych domów wiejskich. Powstały ze środków Unii Europejskiej w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 20012-2013 osi 4 „Leader” w ramach operacji pod nazwą „Promocja tradycji kulinarnych, twórczości ludowej i rękodzieła gminy Dąbrowa Białostocka”. Na stoiskach wyroby swoje będą mogli sprzedawać członkowie Dąbrowskiego Stowarzyszenia Produktu Lokalnego. Smakosze znajdą tu: klinki dąbrowskie – produkt regionalny, sery podpuszkowe, masło, chleb na zakwasie i wiele różnych smakołyków. Miłośnicy rękodzieła będą mogli kupić serwety, obrusy, firanki oraz rzeźby.


Wyjazd studyjny w Beskid Gorlicki
W dniach 18-21 października Panie z Dąbrowskiego Stowarzyszenia Produktu Lokalnego uczestniczyły w studyjnym wyjeździe w Beskid Gorlicki zorganizowanym przez Fundację Biebrzańską pt. „Produkt Lokalny - szansą promocji i rozwoju regionu”. Było to możliwe dzięki pomocy lokalnej Grupy Działania „Beskid Gorlicki”.
Uczestnicy wyjazdu mieli okazję zwiedzić przepiękne tereny Ziemi Gorlickiej oraz zapoznać się z promocją i kreowaniem produktu lokalnego na tym terenie.

Zwiedzanie miejsca to:
- Historyczne miasto Biecz zwane „Małym Krakowem”. Funkcjonuje tam Stowarzyszenie Zakon Rycerski Ziemi Bieckiej, które kultywuje tradycje rycerskie tym samym promując swój region. W Bieczu znajduje się najstarsza na Podkarpaciu apteka i słynna szkoła katów
Kościół gotycki pw. Św. Michała Archanioła w Binarowej z cudownym obrazem Matki Boskiej Piaskowej z 1665r. darem Króla Jana Kazimierza.
- Galeria koronki klockowej w Centrum Kultury i Promocji Gminy Bobowa - koronki są także produktem lokalnym.
- Skansen Wsi Pogórzańskiej im. Prof. Romana Reinfussa w Szymbarku, gotycko - renesansowy dwór obronny rodu Gładyszów.
- Kasztel - zamek.
- Zagroda Maziarska w Łosiu - mieszkańcy tradycyjnie zajmowali się wędrownym handlem mazią i smarami.
- Cerkiew katedralna w Gorlicach - perła architektoniczna łemkowszczyzny.
- Stary Dom Zdrojowy w Wysokiej-Zdrój.
- Produkt lokalny „Święto Rydza” - coroczna impreza związana z rydzem.
- Pijalnia wód Mineralnych w Wysowej-Zdrój.
- Stadnina koni huculskich w Regietowie.
- Muzeum pszczelarstwa.

Uczestnicy wycieczki wysłuchali także wykładu na temat produktu lokalnego.


Sukces Dąbrowskiego Stowarzyszenia Produktu Lokalnego w konkursie "Nasze Kulinarne Dziedzictwo Smaku Regionów"
01.08.2012 r. w Białostockim "Spodku" odbyła się XII edycja finału wojewódzkiego konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów". Organizatorem konkursu jest Marszałek Województwa Podlaskiego, Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego oraz Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie. Podlasie słynie z różnorodnych potraw, ich specyficzne walory smakowe decydują o tym, iż są one wysoko cenione w całej Polsce i mają swoich wielbicieli.
"Nasze Kulinarne Dziedzictwo" to konkurs, który promuje podlaskie produkty regionalne wytwarzane w tradycyjny sposób zgodnie z recepturą przekazywaną z pokolenia na pokolenie. Do konkursu zgłosiło się 72 wystawców, którzy zaprezentowali 105 produktów. Oczy i podniebienia cieszyły przeróżne potrawy. Można było spróbować rozmaitych serów, tradycyjnych wędlin, pasztetów, przetworów z owoców i warzyw, chlebów na zakwasie. Miłośnicy słodkości rozkoszowali się smakiem ciast, sękaczy, rogalików, a znawcy alkoholi degustowali nalewki i piwa. Intrygowały nazwy potraw zaczerpnięte z naszych korzeni i atrakcyjny wygląd.
Panie z Dąbrowskiego Stowarzyszenia Produktu Lokalnego, także zakwalifikowały się do finału konkursu zgłaszając swoje produkty i promując, tym samym Stowarzyszenie i Gminę. Nasze dąbrowskie potrawy zostały wysoko ocenione przez Jury, które miało trudne zadanie w wyborze zwycięzców. Pani Jadwiga Pryzmont otrzymała Wyróżnienie Marszałka Województwa Podlaskiego za przepyszne opieńki marynowane, Pani Halina Raducha I miejsce i nagrodę Marszałka Województwa Podlaskiego za klinek dąbrowski, który bardzo wszystkim smakował. Czyste powietrze, zdrowe produkty i tradycyjne przygotowanie potraw sprawiają, że dąbrowskie produkty lokalne zdobywają coraz szerszą rzeszę swoich zwolenników. Ich walory smakowe doceniają nie tylko turyści, którzy raz próbując danego specjału na stałe wpisują go w swoje menu, ale także mieszkańcy gminy, którzy przypominają tym samym smaki dzieciństwa.

Zdjęcia (kliknij na pierwsze zdjęcie, by uruchomić galerię)
        

        
IV Targi AgroEkoTurystyczne
Dnia 15.07.2012 r. w Augustowie odbyły się IV Targi AgroEkoTurystyczne. Organizatorem Targów był Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie, Burmistrz Augustowa i Augustowsko-Podlaskie Stowarzyszenie Eko-Rolników. Zgromadziło się tam około 120 wystawców z naszego regionu. Na stoiskach można było kupić wędliny, sery, miody, chleby, kosze z wikliny, wyroby z gliny i wiele innych ciekawych rzeczy. Dzięki uprzejmości Pana Burmistrza Tadeusza Ciszkowskiego i Dyrektora Domu Kultury Pana Macieja Sulika Dąbrowskie Stowarzyszenie Produktu Lokalnego gościło na Targach, reprezentując swoje stoisko i promując naszą gminę. Na Dąbrowskim stoisku można było kupić klinki dąbrowskie, sery żółte, chleb na zakwasie, przepiękne obrusy, serwety i firany robione ręcznie oraz zioła. Dostępne również były foldery i pocztówki z naszej gminy. Na Targach organizowane były konkursy na "Najatrakcyjniejsze stoisko", w którym Dąbrowskie Stowarzyszenie zdobyło zaszczytne wyróżnienie i na "Najatrakcyjniejszy produkt", w którym klinek dąbrowski przygotowany przez panią Halinę Raducha reprezentującą Stowarzyszenie został doceniony przez jury i również zdobył wyróżnienie. Można więc śmiało powiedzieć, że panie ze Stowarzyszenia zaprezentowały dąbrowską gminę z jak najlepszej strony. Usłyszało o niej wielu nowych turystów, którzy z chęcią odwiedzą nasz region.

  
 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego